Historie

Historie


Basketbalvereniging JBC/Noorderhaven is in 1972 opgericht door Henk Post en Ria IJsselmuiden, beide werkzaam op Noorderhaven. Per 1 november 1972 werd de vereniging officieel door de NBB erkend en ingeschreven. In dat seizoen ging de vereniging genaamd Noorderhaven van start met een meisjes junioren team. Spelers en leden van de vereniging waren werknemers van Noorderhaven.

 

Het eerste seizoen werd er getraind onder leiding van Jaap van der Ham in een Gymnastiekzaal van de Margrietschool. Later toen de sportzaal van Noorderhaven in 1976 open ging werd er daar getraind. In het seizoen 1973 - 1974 werd er met een dames en heren team deelgenomen aan de competitie. Onder leiding van Jan Weydert werd er ook enkele jaren in Den Helder getraind.

 

In seizoen 1975 - 1976 werd de vereniging opengesteld voor anderen en de naam werd veranderd in JBC/Noorderhaven. Eén seizoen was men aangesloten bij JVC en werd een gezamenlijk clubblad uitgegeven.


In 1976 werd ook het Trefpunt geopend en JBC speelde met de gast spelers Cor Rieuwers, Age Miedema, Cees de Jonge, tegen de toenmalige eerste divisie club Noordkop een openingswedstrijd tijdens het Trefpunt openingsfeest.

 

Vanaf het moment dat de club in het Trefpunt ging spelen kwamen er ook jeugdteams bij de vereniging.

In november 1997 werd een groot jubileum feest gehouden in het Trefpunt en vele oud leden kwamen op de reunie. Ook werd er nog een wedstrijd gespeeld tussen oud en nieuw JBC/N.


In 1991 werd de afdeling Rolstoelbasketbal opgericht en was eind jaren 90 met vier teams de grootste van Nederland. Van 1976 tot en met 2007 heeft de vereniging het Trefpunt als thuisbasis gehad.

 

Met ingang van het seizoen 2007-2008 is de vereniging samen met handbal en volleybal verhuisd naar de nieuwe sporthal "Sport aan Zee" bij het Junior College aan de Akkerbouwstraat.